www.akvarij.com -> KAKO IZGLEDA GENERALKA AKVARIJA?
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

KAKO IZGLEDA GENERALKA AKVARIJA?

%%%fbLikeLink%%%
Akvarij pri katerem sem izvajal generalko je akvarij podjetja Juwel, tipa Trigon 350l, z izbočenim prednjim steklom.
Akvarij sem tudi sam montiral pred 3,5 leti in ga tudi redno mesečno ali vsaj na 5 tednov vzdrževal.
V akvariju plavajo odrasli diskusi in z njimi in samim akvarijem nismo imeli do pred kratkim skoraj nobenih težav.
Generalka akvarija ob rednem vzdrževanju se izvaja nekje na 2 do 4 leta, odvisno je predvsem od velikosti akvarija, filtrirne tehnike, hranjenja rib, rednega vzdrževanja in rib.
Za naš akvarij lahko rečem, da je bil redno vzdrževan, pohvalit moram tudi lastnike, da so zelo optimalno hranili ribe, akvarij je bil kar precej velik, poleg notranje črpalke smo še naknadno zmontirali eheim-ov zunanji filter.
Minus pri času generalke pa so bile le ribe, ki so bile izredno velike, s čimer je bilo v akvariju tudi več nečistoč in negativnih komponent, ki jih potegne velika riba s sabo.
Tako da lahko kljub vsemu ocenim, da je akvarij, kar dolgo vzdržal brez večjega posega. (3,5 leta)

Kako vidimo, da je generalko sploh potrebno izvajati?
Najlažje se vidi, če akvarij res redno vzdržujete in ko po določenem času in po dveh, treh zaporednih rednih servisih, oziroma menjavi vode, po servisu skoraj v akvariju voda ni nič čistejša. Že po sami menjavi vode se vidi, da plava v vodi še kar precej nečistoč.
Seveda določene stvari nakažejo tudi meritve vode, za laike je pa najbolj pomemben podatek, da se ribe ne počutijo več tako dobro kot prej v akvariju, oziroma da so bolj pogosto bolane ali celo zaradi nerazumljivega vzroka poginjajo.
In ko pride tako daleč je potrebno narediti generalko akvarija, ki zajema, komplet menjavo vode, generalno čiščenje filtra in akvarija, menjavo peska in podlage ter še česa, kar ne moremo več očistiti alg ali drugih nečistoč.


Tako je izgledal akvarij pred generalko!
Rastline so bile že zelo skromne, v pesku je bilo ogromno mulja, kamni in korenine so bile že precej zaalgane, voda je bila rjavo motna, sam pogled na akvarij pa je bil zelo žalosten.







Pa začnimo!
Prvo dejanje je izklop vseh naprav (grelec, filtrirne črpalke), le luč si lahko pustimo vklopljeno.
Nato si odlijemo čim bolj čisto vodo v vsaj dva vedra, kjer bodo vsaj naslednje 3 ure preživele ribe iz akvarija. Z vodo napolnimo še eno vedro v katerega položimo tiste rastline, ki so še uporabne za nov akvarij.






Z akvarija odstranimo vso dekoracijo (kamne, korenine in rastline)
Korenine (mopani, mangrova) sem očistil pod tušem z vročo vodo, kamni so bili preveč zaalgani, da bi se očistili in ker je tudi njihova cena dokaj nizka sem jih v celoti menjal. Del rastlin je bilo popolnoma neuporabnih in so romale v smeti, del pa sem jih dekorativno postrigel in očistil in jih bom ob koncu vrnil v akvarij.


Ko odlijemo malo več kot polovico vode, že lahko polovimo vse ribe in jih spustimo v vedra, kjer smo si prej pripravili vodo.








Nato sem z akvarija še odstranil vso ostalo vodo in med časom odtekanja vode očistil še steklo. Ker je bilo na sprednji steni akvarija malce večje število zelenih alg, sem za čiščenje uporabil klingico in nato še gobico za čiščenje keramičnih plošč.








Ko odlijemo iz akvarija vso vodo in očistimo stekla je na vrsti pesek. Pesek iz akvarija odstranimo s smetišnico ali kakšno podobno manjšo plastično lopatko.
Pesek je neuporaben, se ga ne da očistiti, saj je v njem ogromno bakterij in ga moramo obvezno vreči proč.





Ko je akvarij prazen in očiščen, na dno akvarija prvo dodamo podlago, oziroma gnojilo za rastline (v našem primeru floredepo podjetja Sera, 2*4,7kg)








Nata dodamo pesek, ki ga prej dobro speremo mehanskih nečistoč. Pri nasutju peska v akvarij moramo paziti, da ostane podlaga ali gnojilo za rastline pod peskom, saj bo v nasprotnem primeru podlaga plavala v vodi.









Pesek pogladimo tako, da je na sprednji strani akvarija plast debela pribl. 3 cm in od zadaj pribl. 5 cm. V pesek skrijemo 4mm cevko in razpršilec, ki bo dovajal za potrebo ribic, preko zračne črpalke v akvarij kisik in za našo "potrebo" ustvaril lep vodni efekt mehurčkov.
Cev in razpršilec sem po 3 letih in pol menjal, saj je bila že cev precej zamašena, razpršilec je pa razpadel.






Na mesto, kjer bodo delovali mehurčki sem naložil novo dekorativno kamenje in ustvaril majhno votlino, v kateri se bodo skrivale ribe.









Za kamenjem in koreninami, ki so mimogrede ostale stare, so na vrsti rastline. Nekaj je novih in nekaj starih. Razpored se naredi ali po svoji oceni ali pa po želji stranke.
Vsekakor pa morajo biti večje rastline od zadaj in manjše od spredaj, določene pa lahko zasadimo tudi med kamenje in v korenine.




Da ne bodo rastline predolgo na suhem moramo pohiteti z polnjenjem akvarija z vodo. Vodo ki jo dolivamo mora imeti vsaj med 24 do 26C, v našem primeru, ko pa imamo v akvariju diskuse pa vsaj 28C. Voda je lahko iz pipe in je ni potrebno prej pripravljati.
Da pa ne dvignemo podlago, ki je pod peskom, moramo pri nalivanju vode iz veder v akvarij, v akvariju na pesek podložiti kakšen krožnik ali časopis. V mojem primeru sem uporabil kar pokrov od gnojila za rastline.




Ko akvarij napolnimo z vodo, je potrebno čim prej začeti z prilaganjem rib na novo vodo. Seveda moramo vmes med delom venomer z enim očesom spremljati dogajanje v vedru, da ne pride slučajno do zadušitve rib, kar pri takšnih primerih in večjih ribah pride zelo hitro.
Zakaj in kako ribe prilagajamo si lahko ogledate pod NASVETI/AKVARISTIKA-SLADKA VODA-OSNOVA in pod KAKO RIBE PRILAGAJAMO NA NOVO VODO-NOV AKVARIJ?
ZELO POMEMBNA ZADEVA in jo toplo priporočam vsakemu, da si jo prebere in jo tudi izvaja!!!!


Šele zdaj, ko je akvarij poln z vodo in se ribe že prilagajajo na novo okolje, je čas za čiščenje zunanjega filtra Eheim in notranjega filtra.
Z ozirom, da je vsa voda v akvariju nova, lahko tudi filtrirne materiale malce bolj temeljiti speremo in če želimo katero filtrirno komponento menjati, je zdaj zagotovo pravi čas.






Ko očistimo filtre in jih ponovno zaženemo ter dodamo v akvarij še vsa potrebna sredstva za pripravo vode ter ribe primerno dolgo prilagajamo jih lahko končno spustimo v nov akvarij.











Ob spustu rib v novo okolje še opravimo par dekorativnih popravkov in generalka akvarija je zaključena. Čas dela je pribl. 3 ure, ribe so dokaj dobro prestale veliko spremembo, kako pa jo bodo prenašale, se pa bo pokazalo v naslednjih dneh. Kratkotrajno sicer velika negativna sprememba, a daljnoročno zagotovo zelo pozitiven poseg za lep akvarij in zdrave ribe.
Navadno se ribam prve dni tudi zmanjša apetit, zato je potrebno paziti z odmerki hrane, ko se pa bodo zopet navadile na nov sistem, pa lahko odmerek povečamo. Še posebaj tisti odmerek 2min pride v tem primeru zelo do izraza.



Voda še je na začetku seveda precej kalna, a bo sigurno že po dveh urah bolj čista ter po dveh dneh že kristalno čista in če ne bo težav z ribami in če se bo reden servis še dalje izvajal, takšen velik poseg v akvarij sledi komaj čez 3 do 4 leta.
Tudi rastline so še manj bujne in tudi pri njih pričakujem vsaj v roku enega meseca veliko spremembo.
Pri tem pa še naj omenim žarnice, ki jih v tem primeru nisem menjal, saj jih redno vsaj enkrat letno menjujemo ob rednih servisih.






















 
22.02.2006 | objavil: Robi | Število ogledov: 13
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 26.4.2024, 18:55:21 | obiskovalec številka: 6813304 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook