www.akvarij.com -> TVORBA ALG!
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

TVORBA ALG!

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št.87:
Prosim za pomoč, če ravno smo konkurenca, a ker si ne znam sama pomagat, vas vseeno prosim za pomoč.
Delam v eni izmed zoo trgovin, kjer imamo težavo z akvarijskimi stebri.
Steber je sestavljen tako, da ima skupni filter nad njim pa so tri nadstropja akvarijev. Črpalka je ena in je v filtru na tleh pod akvariji ter žene cel sistem.
Težavo ki pa je nekako nerazumljiva je pa ta, da imamo v zadnjem nadstropju vedno vsaj za 30% več alg, kot pa v spodnjih dveh.
Kaj je vzrok temu, če pa v vseh nadstropjih kroži z isto intenziteto ista voda, akvariji so isto osvetljeni, ribe pa so pavšalno prav tako skoraj iste.
Hvala za odgovor.


ODGOVOR:
Razloga za vaše alge sta najverjetneje dva:
-prvi malce manj vpliven je ta, (vsaj po mojih izkušnjah, ko sem še delal v trgovini), da podzavestno posegamo v zgornje nadstropje akvarijev dosti manj kot v spodnje, saj so ribe strankam malce manj na očkah, poleg tega pa jih tudi prodajalci manj ponujajo, saj moraš vedno posegat po lestvi, težje loviš....
In s tem ribe dlje časa ostajajo v teh akvarijih, tudi kakšna kje od zadaj pogine in se zopet zaradi višine ne pobira ažurno iz akvarija, poleg tega pa z pogostejšim lovlenjem v spodnjih nadstropjih, te akvarije tudi bolj redno "prevetrimo"
-ker nimam podatka iz katere trgovine se javljate in ker ne vem kako visoki so vaši akvarijski stebri, lahko o prvem razlogu le tipam, a je zato drug bolj verjeten in logičen.
Stebri so narejeni tako, da jih poganja ena črpalka po napeljavi- ceveh do posameznega nadstropja. Do prvega, gledano od spodaj navzgor, je logično najmanjša razdalja in voda iz filtra, ki je na tleh zato porabi najmanj poti.
Višje kot potuje daljša je pot. Razlog tiči ravno v tej poti, saj se v ceveh ustavrjajo čez čas določene bakterije, ki jih pritisk vode odnaša s sabo, drug še bolj pomemben podatek je pa, da se ker cevi navadno niso polne vode in ker se po ceveh voda bolj pretaka, kot tišči s polnim pritiskom zelo zrači, kar pa zelo pospeši nitrifikacijski postopek, pretvorbo amonijak in nitrita ter tvorbo nitrata in seveda logično vaše 30% večjo rast alg, kot navajate.
Za preprečitev tega pojava ni ravno dosti rešitev, razen tega da ni potrebno v tretjem nadstropju še dodatnega dovajanja kisika z zračno črpalko in vaše pridne roke, da bo teh alg čim manj.
Ker so izdelovalci akvarijskih stebrov že obveščeni o tem problemu, že iščejo rešitev kako v sistemu preprečit prekomerno in nehvaležno zračenje vode.
Roby
 
10.06.2006 | objavil: Robi | Število ogledov: 10
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 17.5.2024, 8:17:12 | obiskovalec številka: 6829099 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook