www.akvarij.com -> RIBNIK IN TEŽAVICE!
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

RIBNIK IN TEŽAVICE!

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št. 82:
Po dolgem in napornem študiju in prebiranju raznih knjig in revij, smo postali ponosni lastniki novega cca.18 kvadratnih metrov velikega ribnika. Največja globina je 1.2m. Za zračenje vode smo naredili potoček, sam ribnik pa je izdelan s pomočjo folije. Robne in vodne rastline smo zasadili v košare v že pripravljen substrat. Glede na to, da bi po mojem morale vse rastline zrasti že "včeraj", me zanima koliko časa traja da lokvanj in oxiginatorji zrastejo toliko, da začnejo opravljati svojo funkcijo. Poleg tega so se po zadnjem dežju pojavile alge, ki jih dnevno odstranjujemo, voda pa je postala kalna rjavo-zelena. V vodo se verjetno spira tudi zemlja, ker na novo posejana trava še ni zrasla. Tudi robne rastline letos verjetno ne bodo prav veliko zrastle. Le vodni hijacinti lepo napredujeta. Na koncu nas še zanima kdaj in koliko zlatih ribic lahko vstavimo. Upamo, da nam boste na na?a vpra?aja lahko odgovorili, kajti po vsem vlo?enem trudu bo malo tolažbe dobrodošle.
Za odgovore se vam ?e vnaprej najlep?e zahvaljujemo.
Lep pozdrav, Dolores!


ODGOVOR:
Vaše težave so tipične za novo zgrajen ribnik, saj vsak ribnik potrebuje vsaj 2 do 3 mesece, da se izpostavijo vsi parametri, oziroma, da zaživi v pravem pomenu besede.

Za bolj natančen odgovor mi manjkajo podatki o filtrirni tehniki in kdaj natančno je bil ribnik narejen, a bom poskusil tudi brez tega odgovoriti.

Ko se ribnik naredi na novo in smatram, da ste ga si uredili pred kratkim, rabi svoj čas, da se izpostavi ribniški biotop, oziroma klima. Ta čas traja od takrat ko imate v ribniku vse komponente (filtrirno tehniko, rastline, ribe) pribl. 2 meseca, seveda pod pogojem da je ribnik normalno narejen, z primerno filtrirno tehniko, ki deluje 24 ur, primernim številom rastlin, ki so posajene na pravi način ter primernim številom rib, ki so prilagojene v vaš ribnik na pravi način. Če imate vse to urejeno, potem lahko pričakujete, da se bodo pogoji še kakšna dva meseca v ribniku delno spreminjali, nato pa se bodo umirili in voda bo čista, ne bo smrdela in tudi alg ne sme biti v pretiranem številu.

Kar pa se tiče rastlin, kot jih opisujete, mi sicer ni jasno kakšno funkcijo bi naj opravljal lokvanj razen tega, da daje s svojim cvetom piko na i v estetskem pogledu na ribnik, oksiginatorji pa začnejo opravljat svojo funkcijo takoj ko začnejo rast v ribniku, saj s tem sproščajo v ribnik kisik, kakor tudi vse ostale rastline.
Rastline je potrebno tudi pravilno zasaditi v košare in sicer zato, da zemlja v košarah tudi ostane in ne skali vode.
Prav tako nisem točno prepričan o kateri zemlji mislite, da se vam spira v ribnik (ali ta iz košar ali iz roba ribnika)
Vsekakor pa če ste rastline prav posadili in so dobre kvalitete boste imeli že letos jeseni zelo bujno zaraščen ribnik in tudi lokvanji bodo cveteli.

Primerno število rib za vaš ribnik je med 25 in 40 kom. - velikost do 10cm. Če pa bodo večje pa seveda manj. Morda jih bo za vašo velikost ribnika sicer v začetku malce manj izgledalo, a ker ribe rastejo in ker lahko že naslednjo leto pričakujete naraščaj, jih bo verjetno že tako preveč.

Če sva kje v bližini (Radizel -MB) mi javite in se bom oglasil pri vas in vam bom tako najlažje pomagal (morda boste lahko ob potok vključili še ratlinski filter, ki daje izredno dobre rezultate)
Roby

 
25.05.2006 | objavil: Robi | Število ogledov: 10
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 17.5.2024, 3:42:7 | obiskovalec številka: 6829001 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook