www.akvarij.com -> OKRASNI RIBNIK IN KAKO DO IZVEDBE?
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

OKRASNI RIBNIK IN KAKO DO IZVEDBE?

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št. 209:
Z možem si želiva v vrtu ob hiši urediti manjši vodni motiv, kaj morava ob tem vedeti?....
Razmišljam o okrasnem ribniku v katerem bodo plavale zlate ribice, kakšna mora biti globina in kakšne potrebujem čistilne naprave.....
Kako poteka izvedba ribnika, kakšne podatke vam moramo poslati, če želim, da celotno izvedbo prevzame vaše podjetje...
Ali montirate ribnike po celi Sloveniji in ali bi se oglasili tudi pri nas...

.....in še veliko podobnih vprašanj dobim vsak mesec od bodočih potencialnih lastnikov ribnikov, zato sem v spodnjem tekstu na malce bolj obširen način opisal, kaj morate bodoči lastniki vedeti o ribniku in kako je možno celoten projekt izpeljati do konca.




ODGOVOR:

ZAKAJ OKRASNI RIBNIK IN KAKO DO NJEGA?

Voda pomirja, pretok vode pa prinaša energijo!


Z razpadom naše bivše skupne države se je tudi kultura urejanja zunanjih dvoriščnih prostorov, kar precej spremenila.
Če smo se še pred leti občudovali lepo urejeno okolico pred hišah naših zahodnih sosedov, se lahko v zadnjih letih tudi slovenski lastniki hiš na podeželju kakor tudi v mestu pohvalimo z prostorom okoli hiše, ki je lično urejena in je ponos vsakega ljubitelja narave.
Vrtove z zelenjavo in sadna drevesa počasi zamenjujejo okrasna drevesa ter razni vodni motivi.
Moderen hiter način življenja nam ne dopušča več urejanja raznih vrtnih dobrim, stres pa na nas sili k iskanju nekaj kar nas pomirja.
Neslišno plavanje rib v prosojno čisti vodi, razne izvedbe pretoka vode ter pisana podoba vodnih in obvodnih rastlin so le trije izmed številnih vzrokov, zakaj velikokrat hitimo iz službe na klopco ob ribniku.
Kakšna žlahtna kapljica ali morda kavica sta ob tem še pika na i za sproščeno
preživetje popoldanskega prostega časa s svojimi najbližjimi ali prijatelji.
Če pa znamo ribniku prisluhnit, pa je raziskovanje in uživanje ob ribniku še toliko lepše…..


OKRASNI RIBNIK!
Kaj pomeni beseda ribnik!
Ribnik pomeni vodno zajetje s smiselno idejno zasnovo raznih vodnih pretokov vode v obliki slapu ali potoka, ob večernih urah pa nam romantično, že skoraj pravljično podobo ustvarijo razne podvodne in obvodne lučke.
Ribnik ni le voda, ampak je prepleten raznih barv, ki nam jih ponujajo številne vodne in obvodne rastline, cvetoč lokvanj ter živobarvnost različnih ribic.
Voda je vir življenja in zato privlači ogromno živali, ki nam popestrijo posedanje ob ribniku. Metulji, kačji pastirji, žabice, razne ptice, ježki so le ene izmed pogostih obiskovalcev našega bodočega ribnika.
Ribnik nam naj ne predstavlja delo, obvezo ali suženjstvo do vzdrževanja, ribnik naj bo primerno izdelan in opravki naj bodo bolj dekorativne in sproščajoče narave, kot pa jeza ob nečisti vodi, algah, poginu rib,…
Zavedati se moramo, da je ribnik kot celota vseeno živ biotop in ni nek predmet s terase, ki ne potrebuje vzdrževanja, ampak ga moramo negovati ter predvsem nadzirati.
Dela ob ribniku ponavadi ni veliko in ga je vedno toliko, koliko si ga sami naredimo.
Ribnik s strokovnega vidika pa pomeni uravnovešanje vodnega biotopa na katerega vpliva ogromno dejavnikov in več kot jih bo v ravnovesju bolj stabilen vodni biotop bomo imeli, kar pa pomeni bolj zdrave ribe, manj alg, čistejšo vodo ali na kratko povedano lepši ribnik bomo imeli.

IDEJA!
Okrasni ribnik pomeni del narave, del podvodnega in obvodnega sveta, ki si ga omislimo na našem vrtu.
Najprej moramo poznati osnovne pogoje, ki jih potrebujejo živali in rastline, bodoči prebivalci našega ribnika, da bodo uspevali kot v svojem naravnem habiatu - okolju.
Torej jim moramo zagotoviti vsaj približno enake pogoje, kot jih imajo v naravi in na te pa vplivajo številni dejavniki.
Za začetek ustvarjanja vodnega biotopa potrebujemo prvo idejo, kakšen vodni biotop želimo v naši bližini, saj obstaja kar nekaj različnih izvedb:
-Vodni motiv z poudarkom motiva brez vidnega zajetja vode.
-Vodni biotop, v katerem bodo pretežno naseljene rastline
-Vodni biotop, v katerem bodo pretežno naseljene ribe
-Vodni biotop naseljen z koi krapi
-Plavalni ribnik

Izbira vodnega biotopa naj bo narejena na podlagi vseh članov družine in naj bo predvsem primerna dvoriščnemu prostoru.
Ribnik ne smemo postaviti na zelo sončno in zelo senčno stran. Preveč sonca prinese v ribnik veliko alg, preveč senčna stran pa na uspevanje vodnih rastlin (predvsem cvetočih). Ribnik naj bo nekje v bližini terase, balkona, vrtne ute, skratka tam kjer bo služil svojemu namenu, kjer bomo lahko ob sproščenem vzdušju uživali v objemu narave ter naših vodnih efektih. Če že mora biti na soncu, lahko preveliko količino sončnih žarkov rešimo z primerno zasaditvijo obvodnih grmovnic in dreves. Pri tem pa ne smemo pretiravati, da ne bo jeseni ribnik prekrit z listjem, pa tudi iglice so zelo moteče za delovanje črpalk. Za vse vraževerne pa naj bo ribnik postavljen tako, da bo vodni slap ali potok tekel k hiši, saj to baje prinaša srečo k hiši.
Ob tem pa ne smemo pozabiti na okolico, ki naj bo primerno urejena, oziroma zasajena.
V kolikor bo most sestavni del ribnika, mora biti ribnik primerno velik, saj drugače po viden le most in manj vodno zajetje.
V kolikor bodo ob ali v ribniku razni vodni efekti, ki so precej glasni, potem jih je potrebno načrtovat v tistem delu, kjer ni sosedov ali okna domače spalnice.
Če so v hiši otroci je potrebno razmislit o temeljiti zaščiti pred padcem otroka v vodo.
Če so v okolici nadležne mačke ali razni drugi plenilci, potem je potrebno ribnik obdelat tako, da ne bo prišlo do kraje rib.

DOGOVOR Z IZVAJALCEM!
Bodoč lastnik ribnika se mora izključno sam odločit za izgradnjo ribnika in zelo zaželeno je, če si prej ali preko spleta ali iz razne literature pridobi vsaj osnovne informacije o okrasnem ribniku.
Nato pa nastopamo mi.
Prvo poslušamo vaše želje o velikosti ribnika ter o načinu in o sami dekorativni izvedbi in vam glede na možnost in smiselnost tehnične in fukcionalne izvedbe predstavimo možnost uresničitve vaših teoretičnih želja tudi v praksi.

V kolikor izvedba ni zapletena, prevelika ali težavna zaradi konfiguracije vašega zemljišča, potem nam je za začetek dovolj če nam posredujete kar po mailu naslednje informacije:
-vašo želeno vsaj približno vodno vidno velikost ribnika
(recimo 4*5m - globine 1,2m)
Ob tem lahko kar dodamo, da bo končni videz ribnika z zunanjimi robovi še malce širši, najmanjša globina je pa zaželena vsaj 1m.
-od kod ste, oziroma kje se bi naj ribnik izvajal
(kraj)
-ali je izkop že narejen
-če še izkop ni narejen ali je do mesta predvidenega za ribnik možen dostop stroja
-ali že imate skale, kamne za ribnik
(nekateri si jih zelo radi sami nabavijo, saj so v začetnih mesecih kar precej vidni)
- ali je ob ribniku možnost vklopa električnih naprav (črpalke, lučke, uv naprave,…)
Ribnik, oziroma črpalke potrebujejo električno energijo in na ta priklop mora razmisliti tudi pred izvedbo.
-ali je ob ribniku ali nekje v bližini pipa za nalivanje vode
Ribnik moramo ob montaži napolniti z vodo in tudi kasneje ko dolivamo hlapečo vodo ali pa izvajamo ob ribniku kakšen servis z delno menjavo vode.
Drugače voda ni potrebna, saj ena in ista kroži v ribniškem sistemu.
-kakšne dodatne vodne efekte želite
(vodomet, slap, potok, ….)
-ali bodo v ribniku tudi podvodne lučke
-ali bo ob ribniku plaža
-ali bo ob ribniku most in pomol

Če nam odgovorite na ta vprašanja, vam lahko kar po mailu pošljemo ponudbo, ki je specificirana za vsak artikel in zajema OSNOVO, brez katere vam ne svetujem izgradnjo ribnika, saj vam daljnoročno ne bo dobro deloval. (možnost pojava kalne, smrdeče vode, alg, pogin rib, skratka ribnik ne bo služil svojemu namenu)
V posebni rubriki pa vam v predračun dodamo še DODATEK, ki pa zajema opremo, ki za normalno delovanje ni nujno potrebna in se dodaja v ribnik predvsem zaradi na sljudi, saj ustvarja za oko in dušo lepe in pomirjajoče efekte. Med to opremo spadajo razne črpalke za ustvarjanje vodnih efektov (slap, potok, vodomet,…) ter vodne lučke.

V kolikor je naša ponudba takšna kot je bila vaša predstava o strošku ribnika, oziroma ste že bolj resen kandidat za bodočega lastnika ribnika, potem pa se oglasimo pri vas in se kar na licu mesta dogovorimo za vse podrobnosti, kot so izvajanje izkopa, nabava skal/kamnov, kakšni vodni efekti bodo v ribniku, možnost vklopa naprav, možnost polnjenja ribnika in še kakšno nejasnost v kolikor se pojavi.

Lep pozdrav!
Roby

 
27.03.2010 | objavil: Robi | Število ogledov: 6
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 25.4.2024, 17:54:49 | obiskovalec številka: 6811309 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook