www.akvarij.com -> LEKSIKON MORSKIH RIB!
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

LEKSIKON MORSKIH RIB!

%%%fbLikeLink%%%
LEKSIKON MORSKIH RIB!

KLOVNI so ene izmed najbolj poznanih in priljubljenih morskih akvarijskih ribic in za vse laike so poznani pod imenom Nemo iz zelo znane risanke.
Živijo v simbiozi z anemonami, ki jim dajejo zaščito pred večjimi ribami (klovni zrastejo od 7 pa do največ 15cm), ti pa jim bi naj po določeni literaturi nosili hrano.
Jaz osebno tega še nisem videl, je pa res, da ko si klovn poišče hrano, jo gre uživati zaradi zaščite v anemono, kar pa posledično prinese hrano tudi anemoni.
Klovni so eni izmed redkih vrst morskih rib, ki se razmnožujejo v ujetništvu in ponavadi živijo v jati in največja izmed teh postane samica, ki je tudi zelo dominantna, drugi največji pa samec, ki se nato umakneta v anemono in tam ob njegovi nogi odložita ikre.
Klovni lahko spol tudi zamenjajo, drugače so pa samci zelo zvesti, saj ostanejo celo življenje le z eno samico.
Samec pripravi leglo in ga nato tudi čuva. Po nekaterih podatkih bi se naj ribe izlegle iz iker 5 dan po polni luni.
Ikre lahko odložita vsake 2 do 4 tedne.
V eni anemoni lahko živi več parov, a ne posamezniki.
V kolikor v akvariju ni dovolj anemon, si klovni poiščejo zavetišče tudi v drugi morskih organizmih (trde korale z velikimi polipi), ki prav tako s svojimi lovkami ožgejo druge ribe.
Lovke teh in anemon v svojih lovkah skrivajo blag strup, ki ožge telo ribe, a ne telo klovnov, ki imajo izoblikovan imunski sistem in v kolikor dlje čase niso bili v kakšni anemoni, se morajo počasi navajat na nove lovke in nov strup, tako da se jim ponovno izoblikuje imunski sistem.
Klovni ne potrebujejo v akvariju velik prostor, saj se le redko oddaljijo od svoje "hiške" - anemone.
Več o razmnoževanju klovnov

Poznamo kar nekaj vrst klovnov:
amphiprion ocellarisAmphiprion ocellaris zraste do velikosti ca 10cm in je najpogostejši in tudi po moji oceni najlepši klovn. Velikokrat ga zamenjamo z njegovim sorodnikom Perculo, ki pa ima ob belo, oranžni barvi še veliko črne barve in ni tako "čist" kot Ocellaris.
Amphiprion ClarkiiAmphiprion Clarkii so za občutek večji klovni, saj zarastejo do 12 cm in so bolj temne barve saj se na njih prepletajo črno, belo rumena barve.
Amphiprion BiaculeatusPremmas Biaculeatus je še malce večji primerek ribe, ki zraste do velikosti 15cm, rdeče in zelo malo bele pisane barve in je zelo napadalna vrsta, saj kar precej brani svoj teritorij.
Amphiprion perculaAmphiprion Percula
Amphiprion frenatusAmphiprion Frenatus

GOSPICE so sigurno ene izmed najbolj odpornih morskih rib, se zelo hitro navadijo na umetno hrano in ker ne zrastejo velike ter so tudi cenovno primerne za vsak akvaristični žep ponavadi prve romajo v nov akvarij in testirajo stanje v vodi.
Brez težav živijo v jati tudi v manjših akvarijih, a so strašno napadalne na novo vnešene ribe, tudi na večje primerke, kar je pa bolj očitno pri manjših akvarijih, a se čez čas le navadijo na nove naseljence.
V akvariju se tudi brez težav parijo in imajo okoli 200 iker, nekatere pa celo prenesejo strupene lovke anemon, kot klovni.
Njihovi predstavniki pa so:
CHROMIS VIRIDISChromis Viridis je ena izmed redkih morskih okrasnih rib, ki ima luske in zato njena sicer zelena barva kar precej varira glede na osvetlitev akvarija, kot tudi glede na padec svetlobe.
Chrysiptera CyaneaChrysiptera Cyanea zraste do velikosti le 8 cm in samci imajo rumen zadnji del repa, samice ne, a imajo zato črno piko na zgornji hrbtni plavuti.
CHRYSIPTERA PARASEMAChrysiptera Parasema je modra gospica z rumenim repom, ki je zelo podobna Cyanea, le da imajo v tej vrsti vsi rumene repe so za odtenek manjši in ne nato dolgi, a zelo veliki borci, ki se v akvariju pri branjenju svojega teritorija zaganja v vsako večjo ribo in celo v mojo roko.
Pri parjenju samec spodi samico iz gnezda/votline in sam čuva ikre, ki se izležejo po 7 dnevih.
Chrysiptera StarckiChrysiptera Starcki je prav tako zelo podobna ostalim Chrysipteram, le da je ta po celotnem grebenu obarvana rumeno in zraste do 10 cm.
Pomacentrus Auriventris je zelo podobna Starcki-ju, le da ima ta spodnjo stran obarvano rumeno in zgornjo modro, torej ravno obratno in zraste do velikosti le 5cm.

Dascyllus trimaculatusDascyllus Albisella je malce večja gospica črne barve z belo piko lepega kontrasta, a precej sovražno uperjena do ostalih ribic, ki jih sicer ne lovi po celem akvariju, azato toliko bolj v bližini svoje votline.
Dascyllus AruanusDascyllus Aruanus je zelo podoben zgornjemu primerku, le da je ta progast. (črno - beli)


DOKTORJI ali KIRURGI so ribe ki so dobile vzdevek po svoji ploščici/bodici, ki jo imajo v skrito v repu in jo uporabljajo pri borbi z drugimi ribami ali pri svoji zaščiti. Ploščica je kot skalpel ostro rezilo in se izboči vertikalno iz ribe in je v tem primeru nevarna tudi za akvariste, čeprav le pri večjih primerkih in prav tako kirurgi zelo redko brez razloga napadajo.
Kirurgi potrebujejo akvarije velikosti nad 300l in v svojem okolju ne prenesejo drugih primerkov sorodnih vrst, še najmanj pa istih vrst, čeprav lahko zopet kot nič kolikokrat poudarim, da so to zapisi iz literature, sam pa imam primer, ko v 200l akvariju brez težav živijo 4 kirurgi in med njimi celo dva iste vrste (Paracanthurus Hepatus)
Prehranjujejo se pretežno z rastlinojedo hrano, tako da jih lahko hranimo z solato, regratom ter luskasto hrano ki vsebuje spirulino, čeprav jedo tudi ostalo hrano.
Plavajo izključno z prednjimi stranskimi plavutmi, zadnjo pa uporabljajo le za orientacijo, zato ima značilen stil plavanja, kot gugalnica.
Manjši primerki se zelo dobro prilagodijo na nove razmere, medtem ko odrasli malce težje in včasih, ob manjši spremembi vode zelo hitro dobijo bolezen belih pikic (predvsem Hepatus), ki pa ni tako nevarna kot pri ostalih ribah.
V kolikor imamo v akvariju te vrste rib je zelo zaželeno v akvarij kot dodatno opremo uvrstiti avtomatsko dolivanje hlapeče vode, s čimer ne pride do velikih sprememb v kvalitete vode ter uv-napravo, ki naj bo vklopljena ca 2 do 4 ure na dan, v koliko pa dobijo ribe bolezen belih pikic, pa se vklop podaljša.
Kot zanimivost še lahko povem, da lahko kirurgi kar precej menjajo svojo barvo in sicer iz dveh razlogov, ali zaradi razpoloženja ali pa zato, da čistilnemu osebju (Labroides in Lysmata) da jasen znak, da ga je potrebno očistiti zajedalcev.
Ribe zrastejo tudi do 28cm.
Poznamo ca 90 različnih vrst kirurgov, ki jih uvrstimo v pet poddružin:
1.Acanthurus so kar precej veliki primerki, sovražno usmerjeni do sorodnih vrst, precej občutljivi na spremembe vode in na bolezen belih pikic ter pretežno rastlinojedi.
Njihovi najbolj poznani predstavniki so:
Acanthurus  AchillesAcanthurus Achilles
acanthurus japonicusAcanthurus Japonicus
acanthurus leucosternomAcanthurus Leucosternon
ACANTHURUS LINEATUSAcanthurus Lineatus
ACANTHURUS OLIVACEOUSAcanthurus Olivaceus
Acanthurus PyroferusAcanthurus Pyroferus
Acanthurus SohalAcanthurus Sohal (zraste do 40cm!!!)



Chaetodontoplus melanosoma2.Ctenochaetus so malce manj pogosti predstavniki morskih akvarijev.



Naso UnicornisNaso VlamingiiNaso Brevirostris3.Naso so ribe, ki nekatere zrastejo tudi do 70cm (Unicornis, Brevirostris, Vlamingii..) in imajo za ribe nenavaden nosorogov špic/nos.
Najpogostejši predstavniki pa so:
NASO LITURATUSNaso Lituratus
Naso ElegansNaso Elegans
Oba sta si zelo podobna le da ima Lituratus zgornjo plavut črno, Elegans pa rumeno in se pri nerazpoloženju zelo rada "oblečete" v indijanske napadalne barve. (dvigneta prednjo plavut in po telesu dobita bele manjše kroge)



PARACANTHURUS HEPATUS4.Paracanthurus
Najbolj poznan predstavnik je Hepatus, ki je tudi ena izmed lepših akvarijskih ribic.

5.Zebrasoma predstavniki so predvsem rastlinojede živali in jedo poleg spiruline tudi solato, korenček, banano, regrat, špinačo,… in brez rastlinske hrane dobijo kar hitro usločene trebuščke, kar ni dobro za imunski sistem, čeprav jedo tudi ostalo hrano.
Imajo svojo tipično okroglo obliko in so malce višji in ožji, kot ostali korurgi.
zebrasoma flavescensZebrasoma Flavescens je živo rumene barve in dobavljiv le iz Floride in Havajev, zato je tako kot pritlikavi cesarček Centropyge Loricolus malce manj pogost predstavnik prodajaln, čeprav sta obe omenjeni ribi, sicer malce višjega cenovnega razreda, a eni izmed najlepših in najbolj kontrasnih predstavnikov akvarija
Zebrasoma XanthurusZebrasoma Xanthurus je prav tako zelo lep predstavnik svoje sorte ter zelo lepe vijoličaste barve in zaradi visoke cene ne ravno dosegljiv za vsak akvarij
Zebrasoma VeliferumZebrasoma Veliferum - progast kirurg
Zebrasoma ScopasZebrasoma Scopas - rjav kirurg


Rhinecanthus verrucosusBALISTAPUS UNDULATUSBALISTA - BALESTRA - TRIGER so ribe, ki so sicer izredno trdožive in ne povzročajo akvaristom toliko težav z poginom, kot z njihovimi navadami, kot so napadanje majhnih rib, koral ter rakcev, polžev, zvezd in celo na ježke se spravijo, a ne vsi.
So tudi precej iznajdljivi, saj ježa napadejo tako, da ga najprej z pihanjem prekucnejo na tisto stran, kjer nima velik bodic in je manj zaščiten in ga nato napadejo
Poznamo ca 40 vrst in od teh bi lahko opisal družine Balistapus, Balistes, Rhinecanthus , kot malce bolj nevarne vrste in Melichthhys in Odonus pa kot malce bolj miroljubne.
Ribe imajo sicer zelo mala usta, a zato zelo močne čeljusti, s katerimi premikajo tudi skale v akvariju.
BALISTOIDES CONSPICILLUMBalistoides Conspicillum je ena izmed najlepših rib te vrste, prav tako v višjem cenovnem razredu in ker zraste tudi do 50cm je za akvarije zelo neprimerna.
Te vrste rib se bojijo celo potapljači v morju, saj če ne plavajo z pešico, jim pri odprtih prstah dlani lahko kar hitro manjka kakšen prst.
RHINECANTHUS ACULEATUSRhinecanthus Aculeatus ali Picaso triger fish je ravno zaradi svoje poslikave telesa dobila svoje ime in spada prav tako med malce bolj nevarne vrste, čeprav so moje osebne izkušnje z njo zelo pozitivne in živi v 200l akvariju povsem v sožitju z vsemi morskimi organizmi.
Odonus Niger je sicer zaradi svoje temno modre barve malce manj atraktiven triger, a zaradi svoje trigerske oblike še vedno dovolj atraktiven za naš akvarij, še posebej zato ker je eden izmed najbolj mirnih predstavnikov te vrste.


Chaetodon AurigaChaetodon MeyeriChaetodon VagabundusŠČETINOZOBKE poznamo okoli 114 vrst in med njih spadajo:
- Chaetodoni so zaradi svoje barvne pisanosti zelo lepe morske ribe, zelo nizkega cenovnega razreda, ne zrastejo velike, a vseeno niso pogosti predstavniki morskih akvarijev.
Razlog je v hrani, saj se zelo težko prilagodijo na umetno hrano in zelo hitro poginejo in pa v tem , da zelo rade napadejo ostale morske organizme (predvsem polipe in celo anemone)
So zelo miroljubne do ostalih vrst, razen do istega predstavnika svoje vrste.
Kot zanimivost lahko povem, da so mlajše ribe drugače obarvane kot odrasli primerki in imajo na svojem zadnjem delu črni krog, ki ponazarja očko, saj napadalci ponavadi napadajo ribe od spredaj in so nato presenečeni, ko riba "vzratno" odplava.
CHELMION ROSTRATUS- Chelmon ali dolgonosa kljunasta riba je predvsem zaradi svojega kljuna zelo atraktivna, čeprav se malce težje prilagodi na umetno hrano.
V kolikor se pa prilagodi na umetno hrano, potem pa zelo popestri morski akvarij in ni tako velik uničevalec morskih organizmov kot ribe iz rodu Chaetodon
FORCIPIGER FLAVISSIMUS- Forcipiger ali rumena kljukasta ribe je glede karakteristik in oblike zelo podobna Chelmonu, a še za odtenek malce bolj atraktivna
Obstajata dve vrsti in sicer Flavissimus in Longirostris, ki se razlikujeta v tem, da je Flavissimus čiste rumene barve in ima krajši nos, Longirostris pa ima daljši nos in po sebi malce črne barve

ZASTAVICE
HENIOCHUS ACUMINATUSHeniochus DiphreutesHENIOCHUS VARIUSV to skupino spadajo ribe iz rodu Heniochus od katerih so najbolj pogosti predstavniki Acuminatus, Diphreutes, Varius
Prva dva sta belo črno progasta (Acuminatus še ima zadnji rep malce rumeno obarvan) z zelo visoko zgornjo plavutju, po kateri so dobili ime, Varius je pa malce manjši z manj izrazito plavutju in bolj temne barve, za vse pa velja isto kot za cesarčke, da se malce težje navadijo na ujetništvo in predvsem na umetno hrano.
Heniochus ima najdaljšo zgornjo plavut, medtek ko je Diphreutes največji predstavnik svoje vrste in doseže velikost 25cm, ostali le 20cm.
Mlajša kot je riba, lažje se navadi na ujetništvo in mlade ribe te vrste celo opravljajo delo zdravnika, kar pomeni, da podobno kot Labroides strgajo z bolanih rib zajedalce in zato skupaj z njimi ni zaželeno naseljevati rib, ki imajo po telesu naravne črne pike, saj jih nehote zdravijo, kar pa lahko privede do večjih ran.
Sposobnost zdravljenja pa ne pomeni, da so imuni na bolezen belih pikic.
Zastavice včasih rade posežejo po določenih koralah, a če jim ponudimo dovolj raznoliko hrano, potem obstaja večja možnost, da imamo v akvariju zdrave ribe in korale.

ZANCLUS Cornutus ali rogačica je sicer zelo podobna riba zastavicam, ki pa z njimi ni v sorodu in je bližnji sorodnik kirurgom in tudi njeno obnašanje je zelo podobno tej vrsti.
Od zastavic pa se razlikuje le v tem, da ima po sebi še malce več rumene barve ter v obliki ust.
Za njih pa velja isto, da so malce nevarne za korale, da se mlajše mnogo lažje privadijo na nov akvarij in na umetno hrano in da so izredno atraktivne ribe.
Nekateri so mnenja da te ribe absolutne ne sodijo v akvarij, sam pa bi dejal, da so res zelo občutljive in niso za akvariste začetnike, a z pravo aklimatizacijo ter z primerno prehrano, v kolikor se navadi na umetno hrano potem zelo lepo uspeva v akvariju.

CESARČKI so zelo atraktivne morske ribe, podobne ščetinozobkam in se od njih razlikujejo po trnu, ki ga imajo na spodnjem robu škržnega poklopca in po iztegljivih ustih.
So prav tako malce nevarne za ostale morske organizme, a lahko v praksi to nevšečnost nadomestimo z ustrezno prehrano.
So prav tako malce občutljive na transport ter na novo umetno hrano, a če se navadijo na novo okolje, potem dobimo v akvarij sigurno zel lep morski organizem.
Mlajše ribe se lažje prilagodijo na nove razmere kot večje in so tudi ponavadi drugače obarvane kot odrasli primerki. Razlika v barvah in nijansah je res zelo velika in obarvanost se začne ko riba doseže velikost med 8 in 10cm.
S tem so mlade ribe tudi zaščitene, saj so tako razpoznavne in jih ne napadajo odrasli primerki istih vsrt, ki so izrazito dominantne.
APOLEMICHTHYS TRIMACULATUSApolemichthys trimaculatus je riba višjega cenovnega razreda citronsko rumene barve z izrazito modrimi ustnicami in zato je tudi dobila ime lipstick.
GENICANTHUS LAMARCKGenicanthus lamarck je cesarček, ki z razliko od vseh ostalih morskih rib ne ponuja drugih barv kot le belo in črno in le bledo rumeno liso, pa še to nosi le samček in je tako zelo razpoznaven od samičke.
pomacanthus imperator juv - mladpomacanthus imperator adult - odraselPomacanthus imperator je riba, ki ob svojem odraščanju izrazito spremeni svojo barvo in je primerna predvsem za velike akvarije.
Razlika v barvi je vidna iz zgornjih slik, kjer je na sliki ena in ista riba in sicer na prvi je mlad primerek Imperatorja, na drugi sliki pa je odrasla.
Pomacanthus navarchusPomacanthus navarchus ali admiral je prav tako kot vsi ostali cesarčki precej občutljiv na transport in na prilagoditev na novo okolje ter hrano, a če se prilagodi je primeren tudi za malce manjše akvarije saj zraste le do 24cm.
Pomacanthus XanthometoponPomacanthus Xanthometopon in Annularis sta dva zelo lepa predstavnika cesarčkov, a zaradi svoje velikosti potrebujeta prav tako zelo velik akvarij.
pomacanthus semicirculatusPomacanthus Semirculatus
POMACANTHUS ANNULARISPomacanthus Annularis
pomacanthus paruPomacanthus Paru
Holacanthus CiliarisTudi družina Holacanthus ponuja kar nekaj zelo lepih predstavnikov Bermudens, Isisabelita, Clarionensis
PYGOPLITES DIACANTHUSPygoplites diacanthus s svojo velikostjo ni ravno med največjimi cesarčki in za njega velja vse iste karakteristike kot tudi za ostale cesarčke, če se uvozi mlajša riba, ima veliko več možnosti, da se prilagodi na razmere v akvariju.
Te vrste rib prihajo v naše akvarije iz dveh koncev sveta iz Pacifika in Rdečega morja, razlika med njima je pa v tem da je v tem da ima Pacifiški Diacanthus več sivo modrega odtenka, medtem ko ta drug več rumeno oranžnega.
Mlade ribe pa imajo na svoji hrbtni plavuti modro piko, ki jih varuje pred napadalci.


PRITLIKAVI CESARČKI ali CENTROPYGE so svojih velikim bratom podobne ribe, ki so prav tako zelo pisanih in atraktivnih barv, so manj nevarne za korale, manj občutljive na transport, se hitreje navadijo na umetno hrano in kar je najbolj pomembno je to, da ne zrastejo velike (največja le do 12cm) in so primerne zaradi velikosti za manjše akvarije in zaradi svoje žive barve tudi večje akvarije zelo poživijo.
Niso jatne ribe in iste vrste najraje živijo same ali v paru ali pa v haremu, kjer je eden samec in več samic, vsekakor se pa ne dobro končalo, v kolikor bosta v akvariju dva samca.
Če kupujete dva ista cesarčka, nja bo eden večji in drugi manjši, saj imajo cesarčki sposobnost spremembe spola in večji bo avtomatsko postal samček, manjši pa samička.
Z drugimi vrstami cesarčkov se prav tako ne razumejo najbolje, a je to odvisno glede na starost ribe in velikost akvarija, načeloma pa ni težav, medtem ko ostale vrste rib pustijo na miru.
Med najbolj pogoste predstavnike te vrste spadajo:
Centropyge Bicolor-Bicolor
centropyge bispinosus-Bispisnosus
centropyge loricolus-Loriculus spada me najlepše pritlikave cesarčke in ga v naravi najdemo povečini le na Havajih in na koralnih grebenih Marshallovega otočja.
Samec se od samice razlikuje po tem, da je bolj intenzivne rdeče barve, da ima debelejše prečne črne proge in da je ponavadi večji od samice.
Mladički prvo vedno postanejo samičke in te se nato lahko spremijo v samčka, a obratni proces več ni možen.
Paritven proces poteka tako, da ob mraku samec z gobčkom drgne, nato pa odvržeta spolne celice.
centropyge eibli-Eibli
centropyge tibicenTibicen
centropyge vroliki-Vroliki
Centropyge ferrugatus-Ferrugatus
Centropyge Potteri-Potteri
Centropyge flavissimus-Flavissimus
centropyge vroliki-Multifasciatus


MORSKI ZAJCI ALI SIGANIDAE so rastlinojede živali in velikokrat v akvariju uničijo tudi kakšno nezaželeno morsko algo (ni pravilo).
Živijo v parih, a le v kolikor jih v akvarij naselimo istočasno, v kolikor pa kakšnega nadomestimo, ta ni več zaželen sostanovalec in je ponavadi pregnan do smrti.
Pri transportu teh vrst rib moramo paziti, da jih ne prijemamo z golo roko, saj imajo strupeno zgornjo plavut.
Svojo barvo glede na razpoloženje zelo hitro spreminjajo in če jih prestrašimo so kar hitro čisto črne barve.
Najpogostejši predstavnik te vrste so:
LO VULPINUSVulpinis
Siganidae PuellusPuellus
Siganidae UnimaculatusUnimaculatus


RAZNE MANJŠE MIROLJUBNE RIBE!

PSEUDANTHIAS PLEUROTAENIAPSEUDANTHIAS SQUAMIPINNISANTHIAS in PSEUDOANTHIAS je kar nekaj vrst, ki so precej živih barv (oranžna, lila, roza, rdeča, rumena) in ni kaj dosti o njih raziskanega, razen to:
- da so ribe, ki ne zrastejo velike (največje do 15, večina do 10cm) in zato primerne tudi za manjše akvarije
- da so občutljive na visoke temp.
- in da imajo raje hranjenje večkrat na dan, kot samo enkrat ter več različne hrane

gramma loretoGRAMMA LORETO je zelo lepa riba "oblečena" v pol rumeno in pol vijoličasto barvo, ki ne zraste več kot 10cm in je zato primerna za manjše akvarije in je tudi kompaktibilna z ostalimi vrstami rib, ki jo ne napadajo in tudi ona ne napada drugih vrst.

Gobiodon CitrinusGobiodon so ribe, ki so zelo majhne (velikost le do 5cm), kar precej atraktivnih živih barv, z značilnim parkiranjem svojega telesa na skale, a pozor na to, da rade napadejo tudi polipe trdih koral, čeprav naredijo zelo malo škode

NEMATELEOTRIS DECORANEMATELEOTRIS MAGNIFICANemateleotris Decora in Magnifica sta morski ribi z zelo atraktivno in posebno obliko zgornje hrbtne plavuti (decora - lila bela, magnifica rdeče bela)
Sta zelo plašni in se malce težje navadita na novo okolje in je zelo zaželeno, da imamo akvarij pokrit, saj ko se prestrašita radi skočita iz vode.
Večje kot so ostale ribe v akvariju manj so vidne.

ECSENIUS BICOLOREcsenius Bicolor je riba primerna za manjše akvarije, saj ne zraste velika in ima prav nenavaden način plavanja in obnašanja v akvariju saj se dobesedno parkira na kakšno skalo ali koralo in opazuje dogajanje okoli sebe.

PSEUDCHROMIS PACCAGNELLAEPictichromis Paccagnellae ali Pseudochromis Paccagnellae je majhna ribica primerna za manjše akvarije saj zraste le do velikosti 7cm, obarvana iz dveh barv rumena in lila in kar precej teritorialno napadalna za svojo velikost.

Pseudochromis FridmaniPseudochromis Fridmani je prav tako majhna riba primerna za manjše akvarije in precej intenzivne vijoličaste barve.
Samec ima na spodnjem delu trebuha meč na plavuti in je tako ločljiv od samice in v istem akvariju naj ne živita dva samca, saj bosta sovražno uperjena eden proti drugemu.

SALARIAS FASCIATUSSalarias Fasciatus je riba, ki sploh ni atraktivna, niti barvno niti oblikovno, a je vseeno pogost predstavnik morskih akvarijev, saj je zelo koristen odstranjevalec zelenih nitastih in šmir alg, a žal to ni vedno pravilo.

pterapogon kauderniPterapogon kauderni so ribe, ki niso ravno dolgo na tržišču in se nahajajo le na enem kraju na svetu (Banggai).
Brez težav živijo v jati in se pred plenilci skrivajo celo v iglicah ježka, saj so prav tako zelo podobnih barv (črno beli)
Zrastejo le do 10cm in če se kar hitro navadijo na umetno hrano so primerni tudi za manjše akvarije.
V kolikor imamo v akvariju par se lahko nadejamo tudi mladicam, kjer kot zanimivost, kot pri sladkovodnih ustonošah samec nosi ikre in mladice v ustih.

LABROIDES DIMIDIATUSLabroides Dimidiantus ali riba čistilka je nujen primerek vsakega akvarija, saj čisti/zdravi ribe od zajedalcev.
Ne zraste velika, le do 11cm, zato svetujem v vsak akvarij vsaj dva takšna primerka.

Valenciennea StrigataValenciennea Strigata in Muralis so ribe, ki zelo rade živijo v parih in njihova posebnost je ta da zelo rade kopajo v pesku in se tudi v njega zakopajo, kar je zelo pozitivno za akvarijski biotop, saj venomer premešajo in prezračijo pesek, le koral ne smemo imeti v pesku, saj jih lahko zasujejo.

THALASSOMA LUNAREThalassoma Lunare spada me ustnače in je zelo odporna riba, ki plava na svoj zelo zanimiv način ter se velikokrat zakoplje do glave v pesek.
Je zelo lepih, živih in kar precej prepletenih barv, pri kateri prevladuje modra in včasih se enostavno uleže, kot da bi spala.
In še nekaj sorodnih vrst:
CIRRHILABRUS EXQUISTIUS Cirrhilabrus Exquistius
CIRRHILABRUS RUBRIMARGINATUSCirrhilabrus Rubrimarginatus
Cirrhitichthys falcoCirrhitichthys Falco
CORIS GAIMARD AFRICANACoris Gaimard Africana
Oxycirrhites typusOxycirrhites Typus

RAZNE NENAVADNE RIBE IN MORSKI KONJIČKI!

Phycodurus EquesPhyllopteryx TaeniolatusPhycodurus Eques in Phyllopteryx Taeniolatus sta ribi podobni morskemu konjičku in tudi v tem primeru samec nosi ikre (ca 250 do 300).
Inkubacijska doba traja 8 tednov, nato pa mladiči prosto plavajo že po 3 do 6 urah.
Porod lahko traja tudi do 6 dni.

SOLENOSTOMUS PAEGNIUSSOLENOSTOMUS PARADOXUSSolenostomus je riba, ki je prav tako zelo podobna morskemu konjičku in zelo nenavadne oblike, a ker zelo težko prenaša transport in nato prilagoditev na umetno hrano je bolj redek predstavnik morskih akvarijev.
HISTRIO HISTRIO Histrio Histrio

Hippocampus Histrix Yellow SeahorseHippocampus ali morski konjiček spada v družino morskih šil (Syngnathidae) in zraste do višine 17cm.
Samci nosijo v svojih trebušnih žepkih mladičke.
Zelo dobro se počutijo v akvarijih kjer se lahko oprimejo kakšne trave (caulerpe ali kaj podobnega) in kjer ni prevelikih različnih tokov in se v akvariju zelo težko privadijo na umetno hrano. (še najraje jedo regrat)
Nekaj izmed 100 vrst ki jih poznamo, lahko najdemo tudi v Jadranskem morju.

Corythoichthys intestinalisDoryrhamphus dactyliophorusDoryrhamphus ExcisusMorska igla ali morsko šilo je zelo podolgovata ter ozka in svojemu telesu primerno je dobile tudi svoje ime.
Ne zrastejo velike so kar precej atraktivnih barv ter se v akvariju prehranjujejo z artemijami, v naravi pa z majhnimi kozicami.
Ponavadi živijo v parih in pri njih moramo v akvariju paziti na vrednost kalcija, ki naj ne bil pod 320ppm.
So bližnji sorodniki morskih konjičkov, zato imajo rade približno iste pogoje, kar pomeni, da v akvariju potrebujejo bolj mirna mesta
Njihovi predstavniki so:
Aulostomus, Bryx, Corythoichthys, Corythoichtys, Cosmocampus, Doryrhamphus (Excisus je najmanjša vrsta morskih šil in zelo atraktivne modre barve, kjer lahko na zelo enostaven način ločimo samčka od samice, saj ima na zgornjem delu gobčka izrastke; Dactyliophurus je črno belo progasta morsak igla z rdečim repom in zraste do velikosti 20 cm ) Dunckerocampus, Halicampus, Syngnathoides, Syngnathus


RAZNE NENAVADNE RIBE Z PREDZNAKOM POZOR!

Škatlaste ali kovček ribe so ribe ki so zaradi svoje kockaste oblike zelo nenavadne in prav tako nenavadno plavajo.
So zelo miroljubne vrste, imajo zelo mala usta ter jedo kar iz roke, a so zelo nevarne, ko so prestrašene ali ogrožene in spustijo (predvsem umirajoča žival) v vodo strup, ki je zelo nevaren za vse ostale ribe.
Najbolj tipični predstavniki so:
LACTORIA CORNUTALactoria Cornuta
OSTRACION CUBICUSOstracion Cubicus
Ostracion MeleagrisOstracion Meleagris

Med okrogle ribe spadajo naslednje vrste
AROTHRON NIGROPUNCTATUSArothronArothron, Canthigaster, Chelonodon, Sphoeroides, Takifugu
Zrastejo precej velike in niso primerne za male akvarije ter akvarije z nevretenčarji, saj imajo zobe tako močne, da trgajo tudi žive kamne in zato moramo biti tudi pozorni pri hranjenju.
V istem akvariju ne trpijo istih predstavnikov in se v primeru ogroženosti napihnejo, kot je prikazano na sliki.

Diodon LiturosusDiodon Liturosus BigDiodon Liturosus ali ježevka ali napihovalka je dobila svoje ime po bodicah, ki ima na celotnem obodu svojega telesa in jih izboči takrat ko je napadena, kar je razvidno tudi iz slik.
Ni ravno prijazna do ježkov, rakcev in školjk, a z ozirom, da zraste tudi do velikosti 50cm je do ostalih rib prijazna, kakor tudi čez čas do lastnika, kateremu je kar z roke.
Previdno jih moramo tudi loviti, saj imajo zelo občutljive očke in na vsak način jih pri transportu ne smemo spraviti na suho, saj zračne mehurčke zelo težko spravijo iz telesa in jih lahko zato poginejo.
Domačini pravijo da je zelo okusna, a mora biti pripravljena na pravilen način, saj drugače je lahko za človeka tudi usodna. Njen strup te pahne v umetno smrt / zombi efekt in nekateri domačini so strup koristili za suženjstvo majhnih deklet, ki so jih nato izkoriščali in posiljevali.

Plotosus LineatusPlotosus Lineatus ali morski som je mesojedi ropar, ki je zelo agresiven do manjših ribic, koral ter do vseh ostalih nevretenčarjev (rakcev, kozic, zvezd,…) in potrebuje zelo velik akvarij ter ima stranske in zgornje plavuti strupene.
Mlajše ribe živijo v jatah tesno ena ob drugi, odrasle pa kot samotarji, zraste do velikosti 32cm.

Cociella CrocodilaCociella Crocodila ali preprogasta krokodilna riba je še najbolj podobna krokodilu, ki ga je povozil valjar.
Ves čas preži v pesku in čaka na žrtve, zraste zelo velik do 60cm in seveda ni primeren za akvarije pod 1500l.

Calloplesiops AltivelisCalloplesiops Altivelis ali morska bojna ribica je črna in posajena z belimi pikicami in živi v večjih globinah, zato je v akvariju na začetku zelo plašna.
Zraste do 16cm in je zelo premetena, saj v kolikor začuti nevarnost se postavi votlino tako, da iz nje moli le rep, ki je zelo podoben mureni, za katero je pa značilno da je velik ropar

Platax Pinnatus JuvPlatax PinnatusPlatax Pinnatus ali morski netopir je zelo zanimiva riba, ki je, kot je razvidno tudi iz slik, mlada zelo visoka in malce bolj intenzivnih barv, kot stara pa postane blede sive barve ter okrogle oblike, torej totalno nasprotje svoje mladosti. Zraste tudi do 75 cm in tehta 25kg, zato je neprimerna za manjše morske akvarije.
Je zelo miroljubna do vseh ostalih morskih organizmov in po katerih podatkih odstranjuje nezaželene steklene rosa anemone.

Equetus LanceolatusEquetus Lanceolatus je zelo posebna vrsta ribe, kjer se podobno kot pri Platax-u mladice zelo razlikujejo od odraslih primerkov, saj ima mladica zelo razpotegnjeni plavuti in zelo drobno telo, z odraščanjem pa se plavuti skrajšata in riba postane bolj okrogla.
Zraste do 20cm in je črno belo progasta.

Murene so kačam podobne ribe, nekatere zrastejo tudi do velikosti 300cm in izmed 100 različnih vrst je 5 vrst tudi strupenih, strup pa se skriva v zobu v ustih.
Za morene je prav tako značilno, da imajo strupeno kri, kjer pa strup preneha delovati, če ga segrejemo nad 75 C.
Murene so roparice, kar pomeni, da so čez dan skrite v svojih skrivališčih, ponoči pa iščejo svoj plen, med katerega spadajo raki, kozice, manjše ribe in celo ježev in školjk ne pusti na miru.
V kolikor si jo nabavimo za akvarij, mora biti ta izredno velik in zelo dobro pokrit, saj morena najde vsako najmanjšo luknjico za pobeg, sicer nekatere vrste zdržijo tudi nekaj časa na suhem, a več kot 30min pa žal ne.
Niso pa vse tako sovražno nastrojene in marsikateri potapljač, je že izkusil kako se murene rade božajo.
Njihovi predstavniki so:
SidereaGYMNOMURAENA ZEBRAMuraenaEchidna, Enchelycore, Gymnomuraena, Gymnothorax, Muraena, Muräne, Rhinomuraena, Siderea, Uropterygius

MyrichthysMyrichthys so morske kače se obnašajo zelo podobno kot murene, le da so te čez dan skrite v pesku in ne v votlinah kot murene in ponoči, ko iščejo plen prosto plavajo in niso toliko osredotočene na eno votlino. So roparji in se prehranjujejo z ribami, rakci, kozicami,…

TaeniuraNarcineSkati - so okrogle ploščate morske ribe, ki nekatere zrastejo tudi do 250cm in so precej nevarne, saj nekatere tresejo, druge imajo strupen pik in tretje nam lahko prizadanejo kar precej nevarne rane.
So roparji, ki se zakopajo do svojih oči v pesek in čakaj na plen, prehranjujejo se pa z manjšimi ribami, polži, črvi,….
Njihovi predstavniki so:
Dasyatis, Glaucostegus, Narcine, Taeniura, Urolophus

Škorpijonske ribe so skoraj vse zelo nenavadnih in atraktivnih oblik in skoraj vse imajo strupene bodice, ki so lahko pri določenih vrstah tudi usodne za človeka, zato previdno pri potapljanju in pri rokovanju z njimi v akvariju.
PTEROIS VOLITANSPterois volitans, ali po slovensko plamenka, je riba, ki je človeku smrtno nevarna. Riba je sicer precej plašna, še posebej, ko je sita, njena največja nevarnost pa se skriva v hrbtnih bodicah. Pri večjih primerkih, kjer je odmerek strupa tudi bolj močan, je lahko za človeka usoden že eden pik. Verjetno ste vsi, ki ste se kdaj potapljali, predvsem v Egiptu (Rdeče morje), že imeli možnost videti tudi velike primerke rib v živo. Glede na moje izkušnje lahko povem, da je pazljivost zelo dobrodošla, ni pa to riba, ki bi plavala za tabo in te napadala. Kot zanimivost še lahko povemo, da riba je izključno živo hrano in ko smo delali poskus in ribo navajali na hrano istega izvora, le da ni bila živa, je skoraj prej od lakote poginila, kot pa da bi se dotaknila česa drugega. V primeru pika ribe, je prva pomoč izpiranje rane s čim bolj vročo vodo.
V akvarijih ponavadi zaradi enolične prehrane zboli, oslepi, ji zvije telo in postopoma pogine.
ScorpaenopsisRhinopiasSYNANCEIA VERRUCOSA
TAENIANOTUS TRIACAMTHUSTaenianotus


Vir informacij:
Knjige, revije, razna literatura
1000 Fische - Naumann&Gobel
dr. Burgess Atlas of Marine aquarium Fishes
Akvarij - Thierry Maitre Allain
Erfolgreiche Nachzuchten im Meerwasseraquarium
Meerwasser Atlas - Mergus Band 1,2,3,4
Joachim Frische - Kaise und Falterfische, Blumentiere in Meer, Garnelen und Krebse in Meer, Steinkorallen, Das funktionierende meerwasseraquarium
revija Akvarij

Spletne strani
www.fishbase.org
www.poppe-images.com
www.meerwasser-lexikon.de
www.reefimages.com
www.advancedaquarist.com
www.sloreef.com


Izkušnje poslovnih partnerjev ter lastne izkušnje pri rokovanju z morskih organizmi v živo v svoji karanteni in pri svojih strankah.


 
25.11.2008 | objavil: Robi | Število ogledov: 20
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 25.4.2024, 1:11:33 | obiskovalec številka: 6810702 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook