www.akvarij.com -> TESTERJI AKVARIJSKE VODE
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

TESTERJI AKVARIJSKE VODE

%%%fbLikeLink%%%
TESTERI

KH TEST je test za merjenje karbonatne trdote in se izmeri tako da v stekleničko nalijemo 5ml akvarijske vode ter z titriranje štejemo kapljice do preskoka barve, torej štejemo kapljice testerjeve tekočine, ko se nam akvarijska voda v steklenički obarva iz modre v rumeno.
Koliko kapljic smo našteli, toliko je kh trdota akvarijske vode. Vse kar je nad 3 je zadovoljivo, praviloma pa bi naj bila 70% gh trdote.
Če je pod 3, je pa znak za paniko, saj je voda izredno nestabilna, s čimer lahko prihaja v kratkem času do spremembe ph-ja, kar ni dobro za stabilen biotop, alge in bolezen rib ter rastlin.

GH TEST je test za merjenje skupne trdote in se izmeri tako da v stekleničko nalijemo 5ml akvarijske vode ter z titriranje štejemo kapljice do preskoka barve, torej štejemo kapljice testerjeve tekočine, ko se nam akvarijska voda v steklenički obarva iz rdeče v zeleno.
Koliko kapljic smo našteli, toliko je gh trdota akvarijske vode.
Potreba po idealni vodi je odvisna od vrste rib, ki plavajo v akvariju/ribniku. (ustonoše in zunanje ribniške hladnovodne ribe imajo rade zelo trdo vodo, živorodke malce manj, neonke in diskusi pa imajo rade zelo mehko vodo)

PH TEST (za 100 meritev) je test za merjenje ph-ja in se izmeri tako, da v stekleničko nalijemo 5ml vode in nato dolijemo 4 kapljice testerja in na priloženi barvni skali odčitamo izmerjen ph.
Potreba po idealni vodi je odvisna zopet od vrste rib, ki plavajo v akvariju/ribniku. (ustonoše in zunanje ribniške hladnovodne ribe imajo rade malce bolj alkalen ph, živorodke malce manj, neonke in diskusi pa imajo rade bolj kislo vodo)
1 - 7 kislo stanje
7 - nevtralno
7 - 14 alkalno stanje

NO2 TEST (za 75 meritev) se uporablja za merjenje nitrita v vodi. Nitrit je sicer zelo strupena snov, a se v akvariju zadržuje le kratek čas, zato povečini ni nevaren.

NO3 TEST se uporablja za merjenje nitrata v vodi. Nitrat nastane iz beljakovin (ribji iztrebki, odvečna hrana,...) ki se pretvori v amonij ali amonjak (odvisno v kakšnem stanju je ph vode). Ta se nato pretvori v nitrit in iz tega nastane končni produkt nitrifikacijskega postopka nitrat, ki ga, če smo izmerili, da ga je v akvariju preveč, odstranimo tako, da menjamo vodo in primerno očistimo filtre.
Vzrok za preveliko količino nitrata so ponavadi slabi akvarijski pogoji (slaba čistilna naprava, preveliko število rib, prevelik odmerek hrane, majhen akvarij, neprimerna kvaliteta vode,...)

PO4 TEST (za 60 meritev) se uporablja za merjenje fosfata v vodi. Fosfat je poleg nitrata glavni krivec za nastanek alg ter bolezni rib.


KH MERITEV JE ZELO POMEMBNA predvsem pri okrasnih ribnikih in pri tistih ljudeh, ki imajo že iz pipe zelo mehko vodo.
Pri ribnikih pa toliko bolj, ker je deževnica in voda, ki jo dobimo z taljenjem snega izredno mehka (kh trdota je 0)in ravno zardai tega tudi ni zaželeno uporabljati deževnice za akvarije.
Predvsem spomladi je potrebno v ribniku zelo natančno spremljati kh vode


Roby
 
07.11.2007 | objavil: Robi | Število ogledov: 2
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 20.4.2024, 9:46:20 | obiskovalec številka: 6807418 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook