www.akvarij.com -> RAZLIČNA MNENJA!
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

RAZLIČNA MNENJA!

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št. 106:
1.DEL
1.Trgovka v ZOO trg. mi je rekla, da se ne sme mešati izdelkov različnih proizvajalcev. Ali to pomeni, da ni dobro, če imam v 120 l akv. Serino hranilno podlago Floredepo, vodo vzdržujem z Cycle in Aqua plus, hrane za ribe pa imam spet Serine.

Z ozirom, da zelo dobro in korektno sodelujem s svojo konkurenco jih zelo nerad blatim, a ko slišim kaj takega preprosto ne morem biti tiho.
Ta izjava je popolna neumnost in izdelana po principu edino moje je najboljše. Upam, da je takšnih komercialnih "akvaristov" v Slo izredno malo.
Sam nabavljam material pri različnih dobaviteljih in ponujam tiste materiale, ki so glede na ceno in kvaliteto najbolj idealni, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je akvarij izdelan in negovan samo z izdelki enega proizvajalca.

2. Isti dan so mi v dveh zoo trg. izmerili vodo po 14 dnevnem ciklanju novega akvarija in dobili so različne rezultate: en trgovec pravi da je voda super (ta je zahteval 1/2 l vode v prazni plastenki od navadne vode), v drugi trg. pa trdijo, da je voda zelo trda in moram 1/3 zamenjat z destilirano (temu sem prinesla samo 1 dc vode v mali plastični posodici in je meritve opravil šele čez 10 ur). Zdaj ne vem, komu naj verjamem, saj sem mislila danes kupiti prve ribice. Je možno, da je prišlo do razlik v meritvah zaradi različne količine vode in tega, ker je voda toliko časa stala?

Pri začetnem ciklanju akvarija, lahko pri meritvah vode dobiva tudi dnevne spremembe, kar pomeni, da če so se izvajale meritve v različnih dneh v različnih trgovinah, potem je tudi možno, da so se dobile različne meritve. (nh3, nh4, no2, no3, ph) In ravno zato tisti, ki je čakal na izdelavo meritev 10 ur ni ravnal ravno najbolj pametno.
Generalno gledano pa se skupna trdota, kot jo navajaš, ne glede na ciklanje ne more spremeniti, razen v primeru menjave vode.
Kakšne so tvoje meritve, ne vem, saj mi jih nisi napisala. Prav tako potrebujem podatek o bodočih ribah, ki bi naj napolnile tvoj akvarij, da ti lahko lažje povem ali je že akvarij primeren za naselitev rib ali ne in ali so meritve ok ali ne.

Če ribe niso preveč zahtevne in če so tudi meritve vsaj koliko toliko normalne, potem je čakalna doba 14 dni dovolj za naselitev prvih rib.

2.DEL
Pozdravljen,
Še enkrat 1000x hvala za odgovor - tako kot vedno vam nekako najbolj zaupam, saj so mi tudi članki z vaše spletne strani bili (so in bodo) v veliko pomoč. Škoda, da nimate kakšnega predstavništva tu na Primorskem, potem bi vse nabavila pri vas – ampak kaj, ko kilometrina nanese več kot cel akvarij.....!

Hvala za lepe in spodbudne besede!

V Kopru imamo samo 2 zoo trg. in vsaka ima nekaj boljšega in nekaj slabšega, zato se mi zdi logično, da ne moreš kupovati vse samo pri enemu – npr. zdaj, ko želim kupiti prve ribice, v nobeni izmed teh trgovin nimajo neonk, niti 6 enakih čistilcev – eni mi priporočajo samo somiče, drugi modre rogatce, tretji samo lisičke (beri-kar imajo trenutno na zalogi, to je najboljše).
Ribe je zelo zaželeno kupiti v eni trgovini. Kar se tiče materialov, sva že rekla, da ni nujno, da so samo od enega podjetja, sam celo mislim, da imajo eni določene artikle boljše kot drugi.
Pri ribah je pa drugače, saj so ribe nabavljene iz različnih koncev sveta in tudi navajene v določeni trgovini na določene pogoje in če zdaj mešaš ribe iz različnih trgovin, pri tem obstaja večja možnost do različnih okužb. Kar pa seveda ne pomeni, da ima katera trgovina boljše ali slabše ribice. (sam nabavljam pri obeh in ne bi mogel reči katera ima boljšo kvaliteto rib) Če pa se kulture bakterij iz različnih trgovin premešajo, pa seveda obstaja večja možnost, da ribice zbolijo.
Torej na kratko povedano nabavi ribe v eni trgovini in vsaj 90% rib vseh naenkrat in ne čakaj na neonke ali pa počakaj z gupiji in ko bodo prispele neonke, nabavi vse ribe naenkrat in seveda v eni trgovini.
Čistilci naj ne bodo po principu, kaj imam na zalogi, ampak jih naj bo za tvojo velikost akvarija 6 in vsaj dve različni sorti, saj tudi čistijo različna področja (idelano bi bilo 2*ancistrus, 2*corydoras in 2*lisička ali praskač)

Včeraj sem še enkrat nesla 1 l vode k istemu trgovcu, ki mi je rekel da je voda OK in to je včeraj spet potrdil. Po telefonu mi je javil, da nitritov ni, trdota je 7, ph pa na zgornji meji. Svetoval mi je, da v 120 l akvarij takoj naselim 4 somiče (po 2 različna, ker nima vseh enakih) in 9 gupijev (3 samčke in 6 samičk). Drugi teden pa naj bi prišla po jato neonk (ko jih dobijo) in kakšnega molija (dalmatinčki). Za kombinacijo živorodke-neonke sem se odločila po vašem nasvetu in upam, da se bo obneslo. Edino ne vem, če so 4 čistilci dovolj (vi ste mi predlagali 6 čistilcev, 25 neonk in 15 živorodk-ali ravno obratno,se točno ne spomnim). Kakšno število neonk, gupijev in molijev bi bilo po vaše najboljše?

Z meritvami se sam ne obremenjujem preveč in če se akvarij cikla vsaj 14 dni in če nimaš diskusov ali katerih bolj zahtevnih vrst, tudi voda ne sme biti problem.
Kombinacija neonke-živorodke ni po knjigah ravno idealna, a ker jo svetujem in prakticiram pri ogromno svojih strankah, zaradi lepe barvne kombinacije in dokaj odpornih rib za začetnike in do zdaj še z njo nisem imel večjih težav, jo svetujem tudi tebi. Številčno 20-25neonk in do 15 živorodk je tudi kar zelo dobro število za lep in poln akvarij. (malce se bi izogibal gupijev, ki so po moji oceni manj atraktivni, kot kakšne druge vrste bolj barvitih živorodk -platy, meček, moly) Izbor 6 samičk in 3 samcev za živorodke je pa pametna odločitev, da ne bom samo negativno govoril o naših prijateljih, saj živorodke potrebujejo za idealne pogoje manj samcev, kot samičk.

Še eno težavo imam KORENINE!!!!!!! 2 mopani k. sem najprej 14 dni namakala, po 2 dnevih bivanja v akvariju pa se je na njih nabralo za prst sluzi, da sem jih morala očistiti, prekuhati in peči 1 ure v pečici. Vodo sem celo zamenjala. 10 dni je bilo OK, potem se je spet začela nabirati sluz, ampak vode nisem menjala, sem pa korenine ponovno prekuhala in drugi dan sem na eni videla 10 mm dolgo tanko belo stvar (kot črviček) in polno nekih malih rjavih 1-2 mm dolgih stvari podobni črvičkom. Korenino sem spet 1 ure pekla v pečici. Ponoči sem razmišljala o teh »črvičkih«, saj jih je nekaj ostalo v vodi in se bojim danes naseliti prve ribice. Trgovci pravijo, da sluzi ne bo več, ko bodo v akvariju ribice, ali imajo prav?

Pri lesu mopani, kjub predhodnem namakanju, se včasih pojavi zelo nevščečna sluz, ki jo opisuješ. Vzrok je navadno voda, oziroma reakcija na pogoje ciklanja, ki se pojavljajo v začetni fazi zagona akvarija.
Rešitve praktično ni in tudi pečenje in kuhanje ne pomaga kaj dosti, saj je les naravnega izvora in ko se plasti luščijo in ko se les ponovno napije z akvarijsko vodo pride do ponovne reakcije, čeprav se je prej prekuhal. Poskusi z namakanjem ali z kuhanjem v zelo slani vodo (1kg na 3l vode) ali v zelo kisli vodo (1l kisa na 3 l vode, a jo pri tej varianti nato zelo dobro speri) Ne garaniram uspeha, saj lahko rečem, da sem s tem imel le cca 60% uspešnost.
Ko bodo ribe v akvariju sluz zagotovo ne bo takoj izginila, verjetno bo jo le za kak procent manj, a ko bo v akvariju bolj stabilen biotop, je možno da bo sluz počasi izginila. V enem primeru so pa čistilci lisičke odstranile ves sluz, a ker se je primer ponovil le v enem primeru težko rečem, da je to pravilo. Sluz ni škodljiva za ribe, le precej neukusno izgleda.
Roby


 
05.02.2007 | objavil: Robi | Število ogledov: 8
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 17.5.2024, 7:5:30 | obiskovalec številka: 6829082 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook