www.akvarij.com -> ZUNANJI FILTER DOMAČE IZVEDBE!
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

ZUNANJI FILTER DOMAČE IZVEDBE!

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št.96:
Imam manjši akvarij. Želim dodelati zunanji filter. Imam že dvodelno (dvoprekatno) posodo. Tako sem videl pri znancu. Na dnu je mogoč pretok iz ene posode v drugo. Tudi nekaj filtrirnega materiala sem še nabavil (vato, aktivno oglje in nekakšne keramične cevčice). Ta material bi naložil v sloje
1.Kakšen material (kamenje, pesek ...) še potrebujem?
2.Kako naj si ti sloji sledijo glede na smer toka vode, ki bo od zgoraj navzdol
ANTON K.



ODGOVOR:
Dodatni zunanji filtri bi naj bili tri prekatni, saj naj bi bil izdelan tako, da teče voda cik cak z prehodom -izlivom najprej od spodaj in nato še od zgoraj. Torej voda potuje iz akvarija v filter od zgoraj nato se preliva v filtru iz prvega prekata v drugega od spodaj in nato še iz drugega prekata v tretjega od zgoraj. V prvih dveh prekatih je filtrirni material, v tretjem pa črpalka, ki žene ves sistem. V vašem primeru dva prekatnega filtra boste imeli manj filtrirnega prostora, saj bo že v drugem prekatu črpalka, izvedba je pa vseeno možna.

Kar pa se tiče filtrirnega materiala, pa sam raje uporabljam materiale, ki so trajnejši in je z njimi manj vzdrževanje, kar pa zagotovo ne velja za vato in oglje.
Oba sta sicer zelo koristni komponenti, saj vata zelo hitro in dobro odstrani tudi najmanjše mehanske tujke v akvariju, oglje pa prične takoj biološko čistiti vodo in veže nase strupene snovi.
Slaba stran vate se kaže v tem, da se zelo hitro zamaši, kar pa lahko privede ob vaši nepozornosti ali odsotnosti do zamašitve pretoka vode, kvaru črplake in posledično poginu rib.
Slaba stran oglja je pa da deluje le tri tedne, nato pa preneha delovati in če vam v akvariju slučajne pride do preskoka ph-ja iz alkalnega v kislo ali obratno, oglje prične celo oddajat snovi, ki jih je prej vezalo nase.
Torej, če boste filter redno nadzirali, potem sta ti dve komponenti ob uporabi ostalih filtrirnih materialov vsekakor zelo pozitivni, če pa z akvarijem ne želite imeti prevelikih stroškov in dela, potem pa raje uporabite le keramične cevčice ali biopor in zeleno volno ali kakšno filtrirni gobico. S temi materiali boste imeli zagotovo manj vzdrževanja in stroškov saj so materiali večni. Res, da potrebujejo svoj čas in dodatek biostarterja-umetnih nakterij, da prično pravilno delovati, a ko se v fino porozne materiale naselijo bakterije, te zelo dobro vzdržujejo ves sistem.
Če bi bil akvarij moj, bi za filter izbral naslednje materile: (gledano iz prehoda vode iz akvarija v filter)
-filtrirno volno -biofaser
-filtrirno gobo
-keramične cevčice -biopur forte -fini
-keramične cevčice -biopur -grobi
Vato bi uporabil le takrat, ko bi v akvariju delal kakšen večji servis, da bi mi čimprej potegnila nase mehanske delce, oglje pa le po zdravljenju rib.
Roby

 
05.02.2007 | objavil: Robi | Število ogledov: 11
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 17.5.2024, 4:56:13 | obiskovalec številka: 6829018 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook